İçeriğe geç

Marul Büyütmek Için Ne Yapmalı

Marulu çabuk büyütmek için ne yapmalı?

Marul yetiştirmek evde, balkonda ve bahçede kolaydır. Marul, çok fazla güneş almayan serin bir ortamı seven bir bitkidir. Yazın hafif gölgeye, diğer zamanlarda ise güneşe koyabilirsiniz. Kullandığınız toprak gübreliyse marul daha hızlı büyür.

Marul nasıl büyür?

Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri kumlu tın ile killi tın arasındadır. Yüzeysel olarak köklendiği için toprağın üst 20-30 cm’si yeterli besin içermelidir. Toprak besin ve organik madde açısından zengin olmalı ve yeterli su tutma kapasitesine sahip olmalıdır.

Marul hangi gübreyi sever?

Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompost gübre ile rahatlıkla üretebilirsiniz.

Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.

Marul kaç günde bir sulanır?

Marul genellikle birkaç günde bir sulanır. Toprak her zaman nemli tutulmalıdır, ancak su birikintilerinden kaçınılmalıdır.

Marulu canlandırmak için ne yapmalı?

Eski marulu saklamak için bir kase veya tencerede sıcak suya batırın. Su ılık olmalı ancak ürünleri haşlayacak kadar sıcak olmamalıdır. Yaprakları 30 dakika suda beklettikten sonra kurutun ve yeşillikleri soğuması için buzdolabına koyun. Bu ipucunu salatanızı servis etmeyi planladığınız gün yapmanız en iyisidir.

Marul ne kadar sürede büyür?

Marul ve baş marul, serin iklim yıllık sebzeleridir. Marul ve salata çeşitlerini, mevsime bağlı olarak açık alanda ve örtü altında yetiştirerek, yılda 12 ay boyunca aralıksız üretmek mümkündür ve 2-3 aylık kısa bir büyüme mevsimi vardır.

Marul güneş sever mi?

Işık ve konum: Yaz aylarında doğrudan güneş ışığı saksıdaki marul bitkileri için zararlıdır, bu nedenle kısmen gölgeli yerler seçin. Sonbahar, kış ve ilkbaharda saksılarınızı güneş ışığına maruz kalan ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutabilirsiniz.

Marul kaç defa hasat edilir?

Marul ve yeşil soğan en az iki kez hasat edilir – YouTube.

Marul ne sever?

Marul, A, B ve özellikle C vitamini açısından zengin bir bitkidir. Humuslu, kumlu toprakları sever ve soğuktan ve dondan zarar görür. (Bu miktarlar tamamen oranlardır.)

Marula için hangi ilaç kullanılır?

Marul yaprak biti pestisiti olan Movento* kimyasal kontrolde yardımcı olabilir. Toplamda, her 3-5 adımda sürgünlerden ve genç yapraklardan 20-40 örnek alınır. Yaprak başına zararlı sayısı 10-20 aralığındaysa, büyüteçle saymak pestisit kullanılması gerektiğini gösterir.

Fosfor ve potasyum hangi gübrede bulunur?

Fosfor içeriği en yüksek gübrenin DAP gübresi olduğu bilinmektedir. Azot, fosfor ve potasyum değerleri 18-46-0 oranında sunulmaktadır.

Marul kaç santim arayla dikilir?

2 cm derinlikte ve 4-6 cm aralıklarla sıralara dikim yapılır. Fideler 2-3 yapraklı olduğunda seyreltme yapılır. Dikim sırasında köklerin zarar görmesini en aza indirmek için 25 x 30 cm aralıklarla toprağa ekilir. Son yıllarda fide yetiştirmek için saksılar da kullanılmaya başlanmıştır.

Marul neden tohuma kalkar?

Marul hasadı, yapraklar yeterince çıtır olduğunda yapılmalıdır. Eğer geç olursa, yapraklar sert ve hatta acı olur. Eğer hasat geç olursa, marul tohum vermeye başlar. Ekilen bitkiler tüketime uygun değildir.

Hangi ayda marul ekilir?

Marul: Marul serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Ispanak: Ispanak da serin iklim sebzesidir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Brokoli: Brokoli serin iklim sebzelerinden biridir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Pazı: Pazı serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur.

Marul ne kadar sürede büyür?

Marul ve baş marul, serin iklim yıllık sebzeleridir. Marul ve salata çeşitlerini, mevsime bağlı olarak açık alanda ve örtü altında yetiştirerek, yılda 12 ay boyunca aralıksız üretmek mümkündür ve 2-3 aylık kısa bir büyüme mevsimi vardır.

Marulu kaynatıp suyunu içmek ne işe yarar?

Metabolizmayı düzenleyerek yağ yakımını hızlandırır. Mide asidini düzenleyerek kramp, ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarını önler. – Kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklıklarını önler. Kalp sağlığı için önemli olan atardamar duvarlarını korur.

Suda marul kaç günde yetişir?

Toprak işleme maliyeti çok yüksektir. Topraksız sulama tarımında maliyet çok düşüktür, özellikle işçilik ve gübre açısından. Ayrıca yetiştirme süresi de kısalır. Toprakta yetiştirilen marul 40 ila 45 günde yetişirken, topraksız sulama tarımında marul 30 günde dışarıda yetiştirilir.

Marul sapa kalkma nedir?

Sıcaklık genellikle marul bitkisinin saplanmasına neden olur, çoğu çeşit 24°C’nin üzerinde zayıf büyür. Serin sıcaklıklar daha iyi performans sağlar, 16-18°C tercih edilir ve 7°C’ye kadar olan sıcaklıklar tolere edilebilir. Günün en sıcak kısmında kısmi gölge olan sıcak bölgelerdeki bitkiler daha yavaş köklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir