Hukuka aykırı delil delil sayılır mı?
Anayasa Maddesi 38/f.
Hukuksuz delil nedir?
Hukuka ve ceza muhakemeleri hukuku normlarına aykırı olarak elde edilen her türlü delil, ceza muhakemesinde hukuka aykırı delil olarak kabul edilir. Hukuka aykırı delil, bir uyuşmazlığı çözmek için delil olarak kullanılamaz. Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeği gün yüzüne çıkarmaktır.
Hukuka aykırı olarak ne demek?
Hukuka aykırılık, hukuk düzeninin emir, yasak ve yükümlülüklerine uyulmamasıdır. Hukuka aykırılık, eylemin hukuk düzenine aykırı olması demektir. Bir suçun tanımında hukuka aykırılığın açıkça belirtilmesi gerekmez; bir eylem suç olarak tanımlanıyorsa, esas olan aynı zamanda yasayı da ihlal etmesidir.
Hukukta kesin deliller nelerdir?
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir.
Somut delil olmadan hüküm kurulur mu?
Uygulamada, tanık ifadelerine ek olarak, sanığı mahkum etmek için başka delillerin de kullanıldığı sıklıkla ortaya çıkar. Ancak, belirli bir durumda, yalnızca tanık ifadelerine dayalı bir mahkumiyete genellikle yasal bir engel yoktur.
Hukuka aykırı delillerin uzak etkisi nedir?
Hukuka aykırı delillerin uzaktan etkisi ilkesi, bu tür delillerin hukuki süreci yalnızca doğrudan değil, aynı zamanda dolaylı olarak da etkileyebileceğini belirtir. Bu ilke, hukukun temel ilkelerinden biri olan “adil yargılanma hakkı” ile yakından ilişkilidir ve korunmasına katkıda bulunur.
Kaç çeşit delil vardır?
Hukuk sistemlerinde delil niteliği taşıyan delil türlerinin belirlenmesinde kabul görmüş iki sistem bulunmaktadır: Katı delil sistemi ve serbest delil sistemi26. Katı delil sisteminde ise kanunda belirtilen delil türleri dışında hiçbir delil delil olarak kabul edilmemektedir27.
Delil kanıt aynı şey mi?
Kanıt (ayrıca kanıt ve kanıt kuralları olarak da adlandırılır!) yasal bir davada bir şeyi doğrulamaya yarayan kanıttır. Bu kanıt, bir karar verirken hangi kanıtın dikkate alınması ve hangi kanıtın dikkate alınmaması gerektiğini belirler.
Yeterli delil yoksa ne olur?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.
Hukuk aykırılık unsurları nelerdir?
1 Bu unsurlar; kusur, hukuka aykırı fiil, illiyet bağı ve zarardır.
Hukuk aykırılığı kaldıran durumlar nelerdir?
Bunlar sırasıyla; kanunun ve amirin emrinin sağlanması (TCK m. 24), meşru müdafaa ve olağanüstü hal (TCK m. 25), ilgilinin hakkı ve rızasının kullanılması (TCK m. 26), sınırın aşılması (TCK m. 26) şeklindedir.
Hukuka aykırı işlem nedir?
İDARİ İŞLEMİN İPTALİ Özetle, idari işlemin iptali bir hukuka aykırılık teşkil eder. Bu çelişki oluştuğunda, idare yeni bir işlem yaparak eski işlemi ortadan kaldırır. Başka bir deyişle, önceki işlem hukuka aykırılığı nedeniyle geri alınabilir.
Hukuka uygun olmayan deliller nelerdir?
Yasadışı delil, delil hukuka uygun olarak elde edilmiş olsa bile hukuka aykırıdır. Örneğin, işkenceyle elde edilen adreste arama emri çıkarılsa ve yasal bir arama yapılsa bile, orada elde edilen delil yasadışı delildir.
Ne delil olarak kabul edilir?
Kovuşturma aşamasında delil, belirli olayı ve yargıcın görüşünü kanıtlamak için gerekli delildir. Ceza yargılamasında delil olarak kullanılabilecek delil, olayla ilgili, konuyla ilgili ve olayı temsil eden nitelikte olmalıdır. Olayın delili, akıl, maddi gerçeklik ve hukukla tutarlı olmalıdır.
Fotoğraf kesin delil mi?
Elektronik ortamda ve benzeri bilgi taşıyıcılarında bulunan fotoğraf, film, görüntü veya ses kayıtları gibi veriler, diğer delillerle destekleniyorsa bir hükmün dayanağı olarak “delil” olarak kullanılabilir. Bu veriler tek başına olguları kanıtlamak için yeterli değildir.
Hukuka aykırı ses kaydı delil olur mu?
Ses kayıtları artık birçok alanda kullanılan ve önemli delil olarak hizmet edebilen bir araçtır. Ancak her kayıt yasal delil değildir. Özellikle izinsiz ve yasadışı olarak elde edilen ses kayıtları delil olarak kullanılamaz. Hatta bu tür kayıtlar suç bile teşkil edebilir.
Kesin delil yoksa ne olur?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.
Delil tespiti kesin delil mıdır?
Delillerin değerlendirilmesi ve mahkeme kararları kesin hüküm oluşturmazken, tespit usulü sonucunda verilen karar kesin hüküm hükmündedir. Bu nedenle delillerin tespiti ayrı bir davanın konusu olmayıp şikâyet yoluyla davaya dönüştürülemez.
Delil yetersizliğinden dava açılır mı?
Hiçbir delil yoksa veya yeterli delil yoksa, suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmadığından sanığın beraatine karar verilmelidir.