İçeriğe geç

Dürr I Güher Ne Demek

Düru güher ne demek?

“Çocuklar için Farsça-Türkçe manzum sözlük: Dürrîs Güher-Rîz”.

Dürri yekdane ne demek?

En makbul inci, tek ve büyük incidir. Bu tür incilere dürr-i yetim (yetim inci), dürr-i yekta (eşsiz inci), dürr-i yek-dane (tek inci) ve dürr-i şâhvâr (kraliyet incileri) de denir.

Güher ne demek edebiyatta?

Bir şeyin özü, öz, maya.

Bî baht olanın bağına bir katresi düşmez, baran yerine dürr-i güher yağsa semâdan ne demek?

Ziya Paşa, “Yağmur yerine tuz yağsa, talihlinin bağına bir tek tanesi bile düşmez,” demiş: “Gökten yağmur yerine inci ve mercan yağsa, bağa bir tanesi bile düşmez.” Talihsiz adamın bağı.

Dürr ne demek?

kuru {sıfat}

Güher ne demek TDK?

Güher “cevher” (TT 32b). Kadınlar için kullanılan isimlerden biridir ve “mücevher kadar değerli” anlamına gelir. Kumis “gümüş” (TT 32a). Kadınlar için kullanılan isimlerden biridir ve gümüş kadar değerli anlamına gelir.

Dürri yektane ne demek?

Dürr-i Yekta “benzersiz inci” demektir. Bu, sizin başkasına ait olmayan bir inciniz olduğu anlamına gelir. Günahları çok, bilgisi ve zekâsı az olan kullarına, güzel Türk sahillerinde çiçek açan Osmanlı sedefinden yapılmış bu eşsiz incinin bereketini bahşettiği için Allahu teâlâya şükrediyorum.

Sühan perver ne demek?

Sühan-perver (ﺳﺨﻦ ﭘﺮﻭﺭ) birl. sıfat (Farsça perver “besleyen, yetiştiren” anlamında) söz üreten, güzel sözler bulan ve söyleyen: Dehanız Tûtî / Bâkî gibi, üstad-ı suhan-pervere cânâ (Bâkî’den) gibi güzel fıkralar öğretmiştir.

Hayal engiz ne demek?

Yani okuyucuyu zihinsel faaliyete sevk eden, kelime ile anlam arasında sıra dışı ilişkiler kurarak ona keşfetme heyecanı yaşatan akıllıca icatlarla söylenen şiirlere “hayalî-mühendislik şiiri” denir.

Güher isminin anlamı nedir?

Gündoğumu saati, gündüzün erken saatleri Güner isminin kullanım sıklığı: Türkiye’de her 4’te bir.

Dür sadef ne demek?

Sadef (sedef-), istiridye olarak da adlandırılan bir deniz ürünüdür.

Gühan ne demek?

Allah’ın emirlerini ihlal eden, dinen suç sayılan ve öbür dünyada/ahiret hayatında ceza gerektiren bir eylem veya davranış anlamına gelir. Günah işleyen veya günahı olan kişiye günahkar denir.

Ziya Paşa terkibi Bent ne anlatır?

Terci-i-Bend, Ziya Paşa’nın 1859’da yazdığı meşhur şiiridir. Ziya Paşa bu eseri gençliğinde, sarayda kâhya olarak çalışırken yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokratik aydınlarının felsefi krizlerini yansıtır; güçlü bir akıl-kalp, ruh-inanç çatışmasını ortaya koyar.

Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim gaflet ile görmez kuyuyu reh güzerinde ne demek?

(Açıklama: Birçok deneyimsiz astrolog (“astronom”) gökyüzünde yeni yıldızlar keşfetmeye çalışırken dikkatsiz davranıyor, yollarındaki kuyuyu göremiyor ve içine düşüyor.) 27 Mayıs 2023

Bir baht olanın bağına bir katresi düşmez kimin sözü?

Anlamı: Yağmur yerine gökten inci ve mücevher yağsa, bunlardan hiçbiri o talihsizin bağına veya bahçesine düşmez.

Dür sadef ne demek?

Sadef (sedef-), istiridye olarak da adlandırılan bir deniz ürünüdür.

Düğlek ne demek?

I. (kökü bilinmiyor) Olgunlaşmamış kavun, Kelek.

Dülgar ne demek?

Binaların ham tahta ve ahşap kısımlarını yapan kişilere marangoz denirdi.

Sadeti saniye ne demek?

Bedia🌙 | Osmanlı Türkçesinde “Sevgilim” demezler. Bunun yerine “Saadet-i Seniyyem” derler. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce”dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir